Pomoć i savjeti
za potrošače
u Europi

EUROPSKI POTROŠAČKI CENTAR

REPUBLIKA HRVATSKA


Pravno priopćenje

Informacije na ovoj stranici podliježu odricanju prava (disclaimer) i pravilima obavijesti o autorskim pravima (copyright notice) koji se odnose na zaštitu osobnih podataka (personal data protection) i kolačiće (cookies).

Odricanje prava (Disclaimer)

Europska komisija održava ovu stranicu kako bi poboljšala javni pristup informacijama o svojim inicijativama i općenito politikama Europske unije. Naš je cilj održati te informacije pravodobnima i točnima. Ukoliko nas upozorite na pogreške, mi ćemo ih pokušati ispraviti. Međutim, Komisija ne prihvaća bilo kakvu odgovornost ili obvezu s obzirom na informacije na ovoj stranici.

Ova informacija:

 • je samo opće prirode i ne namjerava se baviti specifičnim okolnostima bilo kojeg pojedinca ili subjekta
 • nije nužno sveobuhvatna, cjelovita, točna ili ažurirana
 • je ponekad povezana s vanjskim stranicama nad kojima službe Komisije nemaju kontrolu i za koje Komisija ne preuzima nikakvu odgovornost
 • nije stručni ili pravni savjet (ako trebate specifičan savjet, uvijek biste trebali konzultirati odgovarajuće kvalificiranog stručnjaka).

Imajte na umu da se ne može zajamčiti dostupnost dokumenta na Internetu koji je u potpunosti identičan službeno usvojenom tekstu. Vjerodostojnim se smatra samo zakonodavstvo Europske unije objavljeno u papirnatim izdanjima Službenog lista Europske unije.

Naš je cilj smanjiti na najmanju mjeru poremećaje izazvane tehničkim pogreškama. Međutim, neki podaci ili informacije na našim stranicama mogu nastati ili biti strukturirane u datotekama ili formatima koji nisu bez pogreške, a ne možemo garantirati da naša usluga neće biti prekinuta ili na drugi način zahvaćena takvim problemima. Komisija ne prihvaća nikakvu odgovornost s obzirom na takve probleme koji su nastali kao posljedica korištenja ove stranice ili bilo koje povezane vanjske stranice.

Ovim se odricanjem ne namjerava ograničiti odgovornost Komisije protivno svim zahtjevima utvrđenim u važećem nacionalnom pravu niti isključiti odgovornost za stvari koje se ne mogu isključiti na temelju tog prava.

Obavijest o autorskim pravima (Copyright notice)

© European Union, 1995-2012

Ponovna uporaba dopuštena je pod uvjetom da je izvor općepoznat (priznat). Politika ponovne uporabe Europske komisije provodi se Odlukom od 12. prosinca 2011.

Opće načelo ponovne uporabe podliježe uvjetima koji mogu biti navedeni u pojedinim obavijestima o autorskim pravima. Stoga se korisnicima savjetuje da se pozivaju na obavijesti o autorskim pravima pojedinih web stranica koje se održavaju pod [nazivom] Europa i o pojedinačnim dokumentima. Ponovna uporaba ne odnosi se na dokumente koji podliježu pravima intelektualnog vlasništva trećih osoba.

Zaštita osobnih podataka

Europska unija posvećena je zaštiti privatnosti korisnika.
Politika "zaštite pojedinaca s obzirom na obradu osobnih podataka od strane institucija Zajednice" temelji se na Uredbi (EZ) br. 45/2001 (Regulation (EC) N° 45/2001) Europskog parlamenta i Vijeća od 18. prosinca 2000.

Ova opća politika pokriva obitelj institucionalnih web stranica Europske unije, u domeni EU. Iako većinu ovih web stranica možete pregledavati bez davanja bilo kakvih informacija o sebi, u nekim su slučajevima osobni podaci potrebni kako bi se osigurale e-usluge (e-services) koje tražite.

Web stranice koje zahtijevaju takvu informaciju tretiraju je u skladu s pravilima opisanim u gore spomenutoj Uredbi i pružaju informacije o korištenju vaših podataka u svojim izjavama o specifičnim politikama privatnosti.

U tom pogledu:

 • Za svaku pojedinu e-uslugu, kontrolor određuje svrhu i način obrade osobnih podataka te osigurava sukladnost određene e-usluge s pravilima privatnosti.
 • U svakoj instituciji, službenik za zaštitu podataka osigurava da se odredbe Uredbe primjenjuju i savjetuje kontrolore o ispunjavanju svojih obveza (vidi čl. 24. Uredbe).
 • Za sve institucije, Europski nadzornik zaštite podataka (European Data Protection Supervisor) djelovat će kao nezavisni nadzorni organ (vidi čl. 41 do 45 Uredbe).

Obitelj institucionalnih web stranice Europske unije, unutar EU domene, daje linkove na stranice trećih osoba. Budući da mi njih ne kontroliramo, potičemo vas da pregledate njihova pravila o privatnosti.

Što je e-usluga?

E-usluga na [adresi] EUROPA usluga je ili resurs dostupan na internetu kako bi se poboljšala komunikacija između građana i poslovnih subjekata s jedne strane i europskih institucija s druge strane.

EUROPA nudi tri vrste e-usluga:

 • 1. Informacijske usluge koje građanima, medijima, poslovnom sektoru i nadležnim službama omogućavaju lagan i učinkovit pristup informacijama, čime se povećava transparentnost te razumijevanje politike i aktivnosti u Europskoj uniji.
 • 2. Usluge interaktivne komunikacije koje omogućavaju bolji kontakt s građanima, poslovnim sektorom, sudionicima civilnog društva i javnog sektora, čime se daje potpora savjetovanu pri donošenju određene politike te mehanizmima povratne sprege kako bi se pridonijelo oblikovanju politike, aktivnostima i uslugama Europske unije.
 • 3. Transakcijske usluge koje omogućavaju pristup svim osnovnim oblicima transakcija u Europskoj uniji npr. nabava, financijske operacije, zapošljavanje, sudjelovanje u manifestacijama, izdavanje dokumenata itd.

Informacija sadržana u posebnoj izjavi o privatnosti.

Posebna izjava o privatnosti sadržava sljedeće informacije vezano uz korištenje Vaših podataka:

 • Vrstu prikupljenih podataka, svrhu i tehnička sredstva kojima EU prikuplja osobne podatke isključivo u mjeri koja je potrebna kako bi se ispunila odgovarajuća svrha. Navedeni se podaci neće ponovno koristiti u neodgovarajuće svrhe.
 • Kome se obznanjuju Vaši podaci. EU priopćava podatke trećim stranama samo ako je to neophodno za ispunjavanje ranije navedene svrhe te spomenutim (kategorijama) primatelj(im)a. EU neće otkriti Vaše osobne podatke za izravne marketinške svrhe.
 • Kako možete pristupiti svojim podacima, potvrditi njihovu točnost te ako je neophodno ispraviti ih. Kao nositelj podataka također imate pravo prigovora vezano uz obradu Vaših osobnih podataka na osnovu opravdanih i utemeljenih razloga osim kad su isti prikupljeni u svrhu poštivanja zakonske obveze ili je isto neophodno u svrhu provedbe ugovora ako ste jedna od ugovornih strana, ili je isto neophodno u svrhu za koju ste dali izričit pristanak.
 • Koliko se dugo čuvaju podaci. EU čuva podatke samo onoliko koliko je neophodno kako bi se ispunila svrha prikupljanja podataka ili daljnje obrade.
 • Koje se sigurnosne mjere poduzimaju kako bi se zaštitili Vaši podaci od moguće zlouporabe ili neovlaštenog pristupa.
 • Kome se obratiti ako imate upite ili pritužbe.

Kako postupamo s e-mailom koji nam pošaljete?

Mnoge internetske stranice o Europi nude opciju za kontakt koja aktivira softver Vašeg e-maila te Vas poziva da pošaljete svoje komentare u posebni poštanski sandučić.

Kad pošaljete takvu poruku, Vaši se osobni podaci prikupljaju samo u onoj mjeri koja je potrebna za odgovor. Ako tim zadužen za spomenuti poštanski sandučić ne može odgovoriti na Vaše pitanje, proslijedit će ga drugoj službi. Vi ćete putem e-maila dobiti informaciju kojoj je službi Vaš upit proslijeđen.

Ako imate pitanja vezano uz obradu Vašeg e-maila i osobnih podataka, slobodno ih napišite u svojoj poruci.

Kolačići – opcija za pohranjivanje podataka na vašem računalu

Što su kolačići?

Kako bismo omogućili pravilan rad ove stranice, ponekad stavljamo male datoteke na Vaše računalo koje se nazivaju „kolačići“.

Većina velikih internetskih stranica ili davatelja internetskih usluga koristi spomenutu opciju. Kolačići pomažu stranici da upamti Vaše postavke – jezik, veličinu fonta i ostale načine koje koristite pri pregledavanju stranice s Vašeg računala – na taj ih način ne morate ponovno unositi prilikom sljedećeg posjeta.

Također, brojne stranice o EUROPI prikazuju anketnu rubriku koja Vas pita je li sadržaj bio koristan ili ne. I za ovo imamo kolačić tako da spomenutu rubriku ne prikazujemo nakon što ste odgovorili.

Naši se kolačići ne upotrebljavaju za Vašu osobnu identifikaciju. Oni su tu kako bi se stranica više prilagodila Vama.

Kako možete kontrolirati kolačiće?

Ako želite, kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati – za više informacija posjetite AboutCookies.org.

Možete izbrisati sve kolačiće koji se već nalaze na Vašem računalu te u postavkama većine preglednika možete odabrati opciju za njihovo blokiranje. Ako to napravite, morat ćete ručno prilagođavati Vaše prioritete svaki put kad posjetite stranicu.

Komisija ne koristi kolačiće u bilo koju drugu svrhu osim navedene te ih ne koristi za prikupljanje osobnih podataka u bilo koju drugu svrhu.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Grčka ECC Irska ECC Island ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Mađarska ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Njemačka ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjeno Kraljevstvo
logo-iac