Your Europe

Euro 2024.: kako kupiti ulaznice i sigurno putovati u Njemačkoj

01.12.2023.
Euro 2024.: kako kupiti ulaznice i sigurno putovati u Njemačkoj

Saznajte sve što trebate kako biste uživali u Europskom nogometnom prvenstvu UEFA (EURO 2024) – od cijene ulaznica, informacija o stadionu do putnih informacija i savjeta za izbjegavanje prijevara. 

EURO 2024. održava se u Njemačkoj od 14. lipnja do 14. srpnja 2024. Ovaj je vodič pripremio Europski potrošački centar Njemačka i ažuriran je 29. studenog 2023.

Nabava ulaznica za Euro 2024.
Prilikom kupnje ulaznica za Euro 2024. savjetujemo sljedeće:

  1. Samo službeni kanali prodaje: kupujte svoje ulaznice za Europsko nogometno prvenstvo UEFA 2024. isključivo putem službene UEFA-ine mrežne stranice ili mrežnih stranica nacionalnih nogometnih saveza (vidi niže). Čuvajte se rizika kojem ste izloženi na posredničkim platformama, poput prijevara i napuhanih cijena.
  2. Sljedeća faza prodaje: druga faza prodaje započinje 4. prosinca 2023. Neposredno prije toga, preliminarnim izvlačenjem objavit će se raspored za sve plasirane momčadi poput Engleske, Španjolske, Francuske i domaćina – Njemačke. Ova faza nudi zadnju glavnu priliku za kupnju ulaznica, s milijun ulaznica na raspolaganju.
  3. UEFA-ina lutrija za ulaznice: imajte na umu da sudjelujete u lutriji i da ne možete izravno kupiti ulaznice putem UEFA-ine mrežne stranice. Ako imate sreće u izvlačenju, imat ćete mogućnost kupnje ulaznica. Ako budete izvučeni, morat ćete kupiti sve ulaznice koje vam budu dodijeljene ili ćete u potpunosti izgubiti priliku.
  4. Ulaznice za navijače: nacionalni nogometni savezi plasiranih momčadi prodaju ulaznice svojim navijačima, npr. članovima svojih fan-klubova. Pogledajte mrežnu stranicu vašeg nacionalnog nogometnog saveza za informacije o distribuciji dodijeljene kvote ulaznica.
  5. Posljednja prilika: posljednja prilika za kupnju ulaznica bit će u ožujku i svibnju 2024., zajedno s prodajom u posljednjem trenutku tijekom turnira.
  6. Digitalne ulaznice: UEFA ekskluzivno prodaje digitalne ulaznice, s tim da korisnici moraju preuzeti UEFA-inu aplikaciju za ulaznice.

Cijene nogometnog prvenstva
Ulaznice se kreću od najskupljih „vrhunskih mjesta“ koja nude najbolji pogled, do cjenovno prihvatljive kategorije „fanovi prvi“.

Cijene ulaznica variraju ovisno o utakmici i kategoriji sjedala. Kreću se od 30 € za grupna mjesta za utakmice, sve do 2 000 € za vrhunska mjesta u finalu.

Važno je napomenuti da su ove cijene podložne promjeni. Pratite često postavljena pitanja službenoj stranici UEFA-e prije sudjelovanja u lutriji za ulaznice.

Platforma za preprodaju ulaznica
UEFA će uspostaviti platformu za preprodaju ulaznica dostupnu putem mreže EURO2024.com/tickets, koja će započeti s radom u proljeće 2024. Ulaznice na ovoj platformi moraju se prodavati po nominalnoj vrijednosti.

Službena platforma za preprodaju ulaznica relativno je siguran kanal za navijače za kupnju ulaznica od drugih. Ovom se inicijativom smanjuje rizik od nevažećih, lažnih ili precijenjenih ulaznica, čime se potiče sigurnije okruženje za razmjenu ulaznica.

Budite oprezni zbog mogućih prijevara tijekom Eura 2024.
Velika događanja poput Eura 2024. privlače kriminalce. Budite oprezni. Mreža Europskih potrošačkih centara odmah će izdati upozorenja o svim utvrđenim i specifičnim prijevarama. U međuvremenu, preporučujemo da se pridržavate sljedećih smjernica za sigurno iskustvo na Euru 2024.:

  • Sigurna kupnja ulaznica: kupite svoje ulaznice preko službene mrežne stranice Euro 2024., „euro2024.com/tickets“ ili na službenoj platformi za preprodaju, koja će biti dostupna od proljeća 2024. godine.
  • Prijevare putem e-pošte: obratite pažnju na potencijalne pokušaje prijevara putem e-pošte. Uvijek provjerite e-adresu pošiljatelja i vjerodostojnost poveznica koje se nalaze u e-pošti a za koje se navodi da su od UEFA-e. Službena domena pošiljatelja u e-adresi je „@uefa.com“.
  • Pouzdan smještaj: odaberite smještaj naveden na pouzdanim platformama za iznajmljivanje smještaja od domaćina s pozitivnim ocjenama. Držite se načina plaćanja ponuđenog na platformi. Komunikacija i plaćanje izvan sustava ponuđenog na platformi značajno povećava rizik prijevare. Nemojte to učiniti!
  • Službene preporuke o putovanju: prije kretanja na put provjerite službene preporuke Ministarstvo vanjskih i europskih poslova o putovanju za Njemačku.

EURO 2024. poredak reprezentacija
Trenutno je 21 reprezentacija osigurala kvalifikacije za Euro 2024.: 
Albanija, Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Engleska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Škotska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švicarska i Turska.

Tri dodatne reprezentacije pridružit će se ovom popisu u ožujku 2024. nakon postignutog uspjeha u razigravanju. Budite u tijeku s ažuriranjima dok zadnje reprezentacije dovršavaju poredak za Euro 2024.

Mjesta održavanja Eura 2024.
Stadioni Eura 2024. u Njemačkoj:

Na mrežnoj stranici UEFA-e moći ćete naći informacije koje će se utakmice igrati na kojim stadionima.

Putovanje u Njemačku tijekom Eura 2024.
Uz povećanu potražnju za vlakovima, letovima, hotelima i smještajem koja se očekuje tijekom Eura 2024., savjetujemo da potvrdite svoje rezervacije za spomenute usluge odmah nakon kupnje ulaznica.

Međutim, mnoge rezervacije za putovanja još nisu dostupne. U Njemačkoj možete rezervirati brze ICE vlakove do 180 dana unaprijed, dok su zrakoplovne karte obično dostupne šest do dvanaest mjeseci unaprijed.

Za osviješteno putovanje u pogledu izdataka tijekom Eura 2024., razmotrite sljedeće preporuke:

  • Ekonomično putovanje autobusom: autobusi su općenito najpovoljnija opcija za putovanja na duge udaljenosti u Njemačkoj.
  • Privatna željeznička poduzeća: za međugradska željeznička putovanja, razmotrite privatna željeznička poduzeća. Često su jeftiniji od tržišnog predvodnika „Deutsche Bahn” (DB). Napominjemo da privatna željeznička poduzeća pokrivaju samo odabrane rute.
  • Karta „Deutschland-Ticket“ za lokalna i regionalna putovanja: do nekoliko gradova u kojima će se odigravati prvenstvo lako je doputovati regionalnim vlakovima. Odaberite kartu „Deutschland-Ticket” koju je za lokalni i regionalni javni prijevoz osigurala najveća njemačka željeznička kompanija „Deutsche Bahn“. Ta karta, čija je cijena 49 €, vrijedi jedan mjesec. Zapamtite da ne vrijedi za brze međugradske željezničke linije (ICE, IC, EC).
  • Kartice za popust: ako se odlučite za „Deutsche Bahn“, istražite mogućnost kartice na probno razdoblje „Trial BahnCard 25”, koja omogućuje 25 % popusta na sve karte 2. razreda na tri mjeseca.
  • Otkažite pretplatu: obje vrste karata – i „Deutschland-Ticket” i „BahnCard” su pretplate. „Deutschland-Ticket” ima mjesečnu pretplatu. Da biste izbjegli automatsko produljenje za još mjesec dana, otkažite pretplatu odmah nakon kupnje. Za kartu „BahnCard” potrebno je otkazivanje najmanje šest tjedana prije završetka razdoblja pretplate.

Za konkretnije savjete, preporučujemo smjernice koje daje Europski potrošački centar Njemačka:

Rezervacija smještaja tijekom Europskog prvenstva u Njemačkoj
Tijekom prvenstva, očekujte znatan porast cijena smještaja, osobito u gradovima domaćinima kao što su Köln, Stuttgart i drugi.

Budite oprezni pri rezerviranju smještaja jer europski potrošački centri predviđaju mogućnost postojanja sustava prijevara putem kojih se nudi lažni smještaj tijekom Eura 2024. u Njemačkoj. Za pronalazak smještaja:

  • odaberite poznate platforme za rezervaciju smještaja i domaćina koji ima pozitivne ocjene i poštuje pravila odabrane platforme. Ako je moguće, odaberite opcije s fleksibilnom politikom otkazivanja i izbjegavajte plaćanje unaprijed;
  • postupajte s dodatnom pažnjom kod privatnog smještaja, pazeći da odabrani najmodavac ima pozitivne recenzije i da poštuje pravila platforme. Odbacite sve pokušaje prevaranata koji pozivaju na neslužbene načine plaćanja, kao što su „PayPal prijatelji i obitelj”, jer je rizik od prijevare iznimno visok;
  • kod hotelske rezervacije, proučite službene internetske stranice hotela. To vam može omogućiti da rezervirate ranije nego na vanjskim platformama, a ponekad čak i po povoljnijoj cijeni. Prilikom izravne rezervacije, provjerite jeste li na službenoj stranici hotela kako biste izbjegli padanje pod utjecaj obmanjujućih oglasa u tražilicama koji oponašaju izravne poveznice s hotelom. Takve prijevarne radnje mogu rezultirati preplatom i komplikacijama s vašom rezervacijom.

Pomoć za pravna pitanja s njemačkim poduzećima
Imate li probleme s nekim njemačkim poduzećem? Ako sporno pitanje ne možete riješiti samostalno, Europski potrošački centar Hrvatska vam stoji na raspolaganju i nudi besplatnu pomoć i savjete.

Izvori: Europski potrošački centri Njemačka i Hrvatska, 01.12.2023.

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC