Your Europe

Nova pravila o potrošačkim kreditima u EU-u

20.11.2023.
Nova pravila o potrošačkim kreditima u EU-u
Dana 19. studenoga 2023. na snagu su stupila nova pravila EU-a o potrošačkim kreditima sa svrhom zaštite potrošača prilikom ugovaranja kredita. Od sada će potrošači koji svoje projekte i kupovinu financiraju putem kredita biti svjesniji troškova s kojima se suočavaju i bolje zaštićeni od rizika novih oblika kredita koji se nude putem interneta, kao što su ponude „Kupi sada, plati kasnije“.

Bez obzira na to da li potrošači kupuju automobil na leasing ili financiraju neku drugu kupnju putem interneta, ljetovanje ili projekte vezane uz radove na obnovi kuće, s novom zakonskom regulativom manja je vjerojatnost da će završiti prezaduženi.

Nova pravila EU-a o potrošačkom kreditima potrošačima donose sljedeće koristi:
  • bolje strukturirane predugovorne informacije radi lakšeg usporedbe proizvoda
  • detaljnije procjene kreditne sposobnosti radi bolje zaštite potrošača
  • nema više oglasa sa zavaravajućim porukama poput "ovaj kredit će poboljšati vašu financijsku situaciju".

Potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, Vera Jourová, tim je povodom izjavila: „Potrošački krediti mogu pomoći mnogim potrošačima da si priušte razne vrste dobara i projekata. Međutim, ako su troškovi kredita previsoki, njegovi uvjeti nejasni ili njegove posljedice nisu pažljivo procijenjene, kredit postaje rizik. S ovim novim pravilima, potrošačima olakšavamo da izbjegnu takve rizike i da ostanu sigurni.”

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders rekao je: „Digitalizacija je duboko promijenila sektor kreditiranja. Nova pravila utiru put za budućnost i rješavaju važne izazove, kao što su novi načini digitalnog objavljivanja informacija i procjene kreditne sposobnosti potrošača, te osiguravaju da brza kreditna rješenja putem interneta i nude istu zaštitu kao i tradicionalne vrste kredita.”

Države članice u obvezi su prenijeti predmetnu Direktivu 2023/2225 Europskog parlamenta i Vijeća od 18. listopada 2023. o ugovorima o potrošačkim kreditima i stavljanju izvan snage Direktive 2008/48/EZ u svoja nacionalna zakonodavstva do 20. studenog 2025.

Više informacija o pravilima EU-a o potrošačkim kreditima dostupno je ovdje.

Izvor: Europska komisija, 20.11.2023.
ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Njemačka ECC Grčka ECC Mađarska ECC Island ECC Irska ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjena Kraljevina

IAC