Pomoć i savjeti
za potrošače
u Europi

EUROPSKI POTROŠAČKI CENTAR

REPUBLIKA HRVATSKA

Mjesec europske internetske sigurnosti

10.10.2013
Mjesec europske internetske sigurnosti

Mjesec europske internetske sigurnosti ili European Cyber Security Month (ECSM) kampanja je Europske unije koja se održava u listopadu, a čiji je cilj promicanje internetske sigurnosti među građanima na način da se kroz edukaciju želi promijeniti njihova percepcija o internetu kao mjestu prepunom prijetnji.

Europska agencija za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA) uključila se 2011. godine u procjenu potrebe osnivanja i organizacije ECSM-a. U listopadu 2012. godine po prvi puta je održan Mjesec europske internetske sigurnosti kao pilot-projekt u Europskoj uniji, kojeg su podržale Europska komisija i ENISA, a u kojem su sudjelovale sljedeće države Europske unije: Češka, Luxembourg, Norveška, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo. Države su sudjelovale u raznim aktivnostima i događanjima tijekom listopada 2012.

Tijekom 2013. godine ENISA nastavlja s daljnjim razvojem Mjeseca europske internetske sigurnosti u kojem će cilj biti proširenje broja država sudionica, kako bi događaj postao zajednička EU kampanja globalnih razmjera te kako bi se zajednički usredotočilo na nekoliko ključnih tema.

Ciljevi Mjeseca europske internetske sigurnosti 2013. godine bit će usklađeni s konačnim preporukama i ciljevima pilot-projekta iz 2012. godine. Ciljevi su sljedeći:

  • povećanje svijesti građana o internetskoj sigurnosti;
  • povećanje svijesti o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti (NIS);
  • promicanje sigurnijeg korištenja interneta za sve korisnike;
  • izgradnja plana za podizanje svijesti kroz ECSM;
  • uključivanje važnih sudionika u kampanju;
  • povećanje interesa nacionalnih medija kroz europsku i globalnu dimenziju projekta;
  • povećanje pažnje i interesa kroz političku i medijsku koordinaciju koja se odnosi na informacijsku sigurnost.

Više informacija o Mjesecu europske internetske sigurnosti možete pronaći na web stranici: http://cybersecuritymonth.eu/

ECC Austrija ECC Belgija ECC Bugarska ECC Cipar ECC Češka ECC Danska ECC Estonija ECC Finska ECC Francuska ECC Grčka ECC Irska ECC Island ECC Italija ECC Latvija ECC Litva ECC Luksemburg ECC Mađarska ECC Malta ECC Nizozemska ECC Norveška ECC Njemačka ECC Poljska ECC Portugal ECC Rumunjska ECC Slovačka ECC Slovenija ECC Španjolska ECC Švedska ECC Ujedinjeno Kraljevstvo
logo-iac